Kurbitsmålning

Akvarell

Efter att ha målat traditionell kurbits i över 40 år har min tanke och vision varit att ta Dalarnas gamla målarkonst in i nutiden och uppgradera den som “konstform”.

Litografi

För 12 år sen tryckte jag min första grafiska kurbits på Styrsjöbo Stentryck utanför Leksand. Alla mina litoblad är skapade i experimentlusta och nyfikenhet.
-Vad händer om man blandar den brokiga kurbitsen med den stilrena grafiska formen?

Om Kurbits

Kurbitsmåleri kallas det folkliga och fantasifulla måleri som utövades av kringvandrande Dalmålare under 1700-1800-talet. Dessa prunkande och fantasifulla blomsterdekorationer kallades även rosmåleri och målades på bl.a väggar, dörrar och möbler.

I de fattiga stugorna målades fram en glädje av ”Salstapetskrus”, de blandade kurbitsrosor med motiv som ofta hämtades från Bibeln. Eftersom målarna inte riktigt visste hur Jerusalems blommor såg ut skapades dessa fantasifulla extravaganta blomrankor som kom att kallas för kurbits. Kurbits är latin och betyder Pumpa.

En traditionell kurbits kännetecknas av frodiga svällblad, mittros, stamrosor och skruvax. Kurbits har numera blivit en del av Dalarnas och Sveriges Kulturhistoria och fått en Nyrenässans med den mer stilrena ”Moderna Kurbitsen”.